Het ziet er zo eenvoudig uit, er is een volle woning, een cliënt die niet veilig woont en een hulpverlener die weet wat er moet gebeuren om het probleem op te lossen, opruimen die rommel. Tsja, als het zo makkelijk zou zijn dan was er een hoop ellende al lang opgelost. Helaas is het niet zo eenvoudig om zo te werk te gaan. Doen we dat wel dan maken we het probleem alleen maar groter. Het is essentieel op een rustige manier om te gaan met deze doelgroep.
Handvatten om ondersteuning te kunnen bieden aan mensen die lijden aan een verzamelstoornis is essentieel, zowel voor de hulpverlener zelf als voor de cliënt zelf.
Het kan erg frustrerend zijn als je als hulpverlener niet weet waar je moet beginnen, wat je moet doen in een woning die erg vol staat bij een cliënt die eigenlijk zelf geen probleem ziet.
Het is ook maar zelden de cliënt zelf die hulp gaat zoeken, meestal zijn het de buren die bij de GGD of woningbouwvereniging aankloppen vanwege stank- of vervuilingsoverlast.
Wat aan bod komt: wat hoarding precies is, Verzamelstoornis en verzamelgedrag, hoe komt het nou tot uiting, de DSM-5, praktische tips en trucs, etc en dit op een leuk, actieve manier. Met voorbeelden uit mijn eigen hulpverlening aan mensen met deze problematiek. Afhankelijk van de tijd die er is, gaan we dieper in op de te bespreken onderdelen.
U bent werkzaam als hulpverleners bij een zorginstelling, een woningbouwverenigingen, of gemeente, of u komt op een andere manier beroepsmatig in aanraking met mensen met een hoarding
problematiek. Het kan daarbij voorkomen dat u niet (goed) weet om te gaan met een specifieke casus of situatie en hierover overleg of advies wilt hebben. Dat kan zowel telefonisch als op
locatie.
Klik hier voor de tarieven